Όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να μεγαλώσουν μια γαρδένια κατάλαβαν ότι δεν είναι και από τα πιο ευκολά φυτά έχει τις ιδιαιτερότητες της και μάλλον είναι από τα φυτά τα οποία έχουν αποκτήσει χαρακτήρα και όταν δεν τους αρέσει κάτι αντί να γκρινιάζουν απλά μαραίνονται . Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες οι συμβουλές μας παρακάτω και να καταφέρετε να ευδοκιμήσει στον χώρο σας . Ξεκινάμε από τα βασικά η γαρδένια είναι φυτό σκιάς για εξωτερικούς χώρους .Συνεχίζοντας υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποίο είναι απαραίτητο να γνωρίζεται :

1ον Φυτόχωμα– Η γαρδένια συγκαταλέγεται στα οξύφυλλα ,δηλαδή φυτά το οποία χρειάζονται χώμα με χαμηλό δείκτη pH , για αυτό πρώτα κοιτάμε να προμηθευτούμε το κατάλληλο φυτόχωμα
2ον Θέση – Προτιμάμε σημεία σκιερά χωρίς απευθείας επαφή με της ακτίνες του ηλίου και όσο γίνεται πιο δροσερά .Προσοχή δεν αλλάζουμε συχνά έως καθόλου θέση στην γαρδένια γιατί αυτή μπορεί από την παραμικρή αλλαγή να σοκαριστεί και να αρχίσει να φθίνει αρκετά
3ον Πότισμα– Η σωστή απάντηση στο ‘κάθε πότε θέλει πότισμα ;’ είναι ότι ποτίζουμε όταν  3-4 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του το χώμα έχει στεγνώσει προσέχουμε ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να μην της λείψει το νερό .
4ον Λίπανση– Η κυριά λίπανση της γαρδένιας γίνεται με την εφαρμογή χειλικού σιδηρού το οποίο μας βοηθάει στον να επαναφέρουμε το pH σε όξυνα επίπεδα και να βοηθήσουμε το φυτό από τυχόν μελάνωση σε ανθοί και φυτά ακόμα η χρήση ενός καλιούχου λιπάσματος θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανθοφορία του φυτού .

EXTRA TIP: Για τυχόν προσβολή από έντομο μια καλή λύση για την αντιμετώπιση σε πρώιμο στάδιο είναι να πιάσουμε 1κουτ.γλ. πράσινο σαπούνι + 1κουτ.γλ. οινόπνευμα να τα προσθέσουμε σε 1Lt νερό και να κάνουμε ένα καλό λούσιμο στα φύλλα του φυτού μας .

Ελπίζουμε στα καλυτέρα αποτελέσματα
ΚΕΝΤΡΟ ΚΗΠΟΥ ΜΟΥΝΤΑΝΟΥ